Prawdziwa bomba witaminowa – pomidory!

Przełom wiosny i lata to początek sezonu na pomidory! Być może nie wszyscy zdajemy sobie z tego sprawę, ale pomidory mają mnóstwo wartości odżywczych i pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Dlatego warto korzystać z sezonu pomidorowego póki trwa. W tym artykule dowiecie się więcej na temat tego, czemu warto włączyć pomidory do naszej diety. Poznacie ich właściwości oraz najcenniejsze składniki.

Pomidory jako źródło cennych substancji odżywczych

Zastanawiacie się, czemu pomidory są takie zdrowe? Otóż dostarczają naszemu organizmowi wielu potrzebnych składników odżywczych. Przede wszystkim są źródłem likopenu, który jest silnym antyoksydantem. Wykazuje również działanie przeciwzapalne oraz wzmacniające nasz układ odpornościowy. Warto wspomnieć, że najwięcej likopenu znajdziemy nie w świeżych pomidorach, a w tych poddanych obróbce termicznej. Pomidory są również źródłem potasu oraz magnezu. Dostarczają naszemu organizmowi również niezbędne witaminy C i E. Ta druga nie bez powodu nazywana jest witaminą młodości ponieważ hamuje procesy starzenia się skóry. W pomidorach znajdziemy też dużo beta-karotenu.

Właściwości pomidorów

Już sama ilość substancji odżywczych, które zawierają pomidory, może świadczyć o tym, że pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Przede wszystkim obniżają ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia. Mamy też dobrą wiadomość, szczególnie dla kobiet. Pomidory hamują procesy starzenia się skóry, poprawiają jej napięcie i stymulują produkcję kolagenu. Udowodniono również, że pomidory poprawiają nasz wzrok i mogą uchronić nas przez zachorowaniem na poważne choroby, jak niektóre nowotwory. Pomidory wskazane są także dla osób, które próbują schudnąć. Przede wszystkim mają bardzo niską kaloryczność, ale również przyspieszają procesy metaboliczne. Dodatkowo, pomidory mogą poprawić nam samopoczucie. Może się to wydawać nieprawdopodobne, jednak to całkowicie prawdziwe stwierdzenie. Dzieje się tak za sprawą składników odżywczych, które zawierają.