Przejście na dietę wegetariańską może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, w tym obniżyć ryzyko wielu chorób. Problem z nadwagą, który dotyka wielu osób, może być także skutecznie rozwiązany dzięki temu sposobowi odżywiania. Ważne jest jednak, aby taka dieta była dobrze zbilansowana i unikała produktów bogatych w tłuszcze, mąkę oraz dużej ilości kalorii. Dieta wegetariańska powinna dostarczać odpowiednią ilość kalorii, ale nie poprzez duże porcje, a poprzez zróżnicowane źródła pochodzenia roślinnego.
Podejmując decyzję o przejściu na dietę wegetariańską, należy pamiętać, że motywacje mogą być różne – zdrowotne, etyczne, środowiskowe czy ekonomiczne. Taki wybór wiąże się ze zmianą stylu życia, często wymagającą dużej dyscypliny i zaangażowania. Wegetarianizm nie jest jednolity, istnieje wiele jego odmian, różniących się stopniem restrykcji. Wszystkie formy wegetarianizmu łączy jedno – wykluczenie mięsa z diety. Istnieją jednak różne podejścia do innych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Na jednym końcu spektrum mamy semiwegetarianizm, który dopuszcza spożywanie drobiu, ale wyklucza mięso pochodzące od rzeźnych zwierząt. Na drugim skrajnym końcu mamy formy jak weganizm i witarianizm, które całkowicie eliminują produkty pochodzenia zwierzęcego, a w przypadku witarianizmu nawet produkty poddane obróbce termicznej.
Uważa się, że odpowiednio skomponowana dieta wegetariańska może przynieść korzyści zdrowotne dla każdego, niezależnie od wieku czy stanu zdrowia. Korzyści te to przede wszystkim redukcja ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów, nadciśnienia tętniczego oraz poprawa poziomu glukozy we krwi, co jest szczególnie istotne w procesie odchudzania. Dodatkowo dieta wegetariańska może przyczynić się do zmniejszenia masy ciała.